Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Manuele Lymfedrainage

Bij fysiotherapiepraktijk FysioPractice Zoetermeer gebruikt de Manuele Lymfedrainage-therapeut een massagetechniek die valt onder oedeemtherapie. Bij deze therapie wordt een verstoorde lymfedrainage met de handen (manueel) gestimuleerd. Opgehoopt vocht wordt daardoor verspreid en afgevoerd, waardoor zwellingen (oedeem) afnemen.
Manuele lymfedrainage vindt doorgaans plaats terwijl u op een massagetafel ligt. De massage is nagenoeg pijnloos. De behandelaar begint met het masseren van de lymfeklieren in de hals en zal daarna de lymfeklieren en lymfebanen op andere plaatsen in het lichaam masseren. Welke dat zijn, is afhankelijk van de klacht(en).

De massagedruk is zacht en spiraalvormig, in een ritme dat gelijk is aan het openen en sluiten van de kleppen die zich in de lymfebanen bevinden. Dat ritme is zeer belangrijk om het overtollige vocht goed af te kunnen voeren. Op de plaatsen waar de huid is verhard door het vocht (fibrose van het weefsel), is de massagedruk wat steviger. In bepaalde gevallen wordt na de manuele lymfedrainage het gebied waar de klacht zit ingezwachteld. Met deze compressietherapie wordt voorkomen dat lymfevocht na de behandeling weer terugstroomt.

Na de behandeling is het mogelijk dat u meer moet plassen, omdat door de manuele lymfedrainage verspreid vocht wordt afgevoerd. Door de massage zal de omvang van het behandelde gebied afnemen, de beweeglijkheid toenemen en de pijn afnemen.

Bij welke klachten een manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is vanzelfsprekend effectief bij zwellingen (oedeem), maar kan ook bij vele andere klachten worden toegepast. Zo kan de massage worden ingezet bij spierproblemen, haematomen (bloeduitstortingen), reuma en slijtage. Ook bij stressgerelateerde klachten zoals slaapproblemen en hoofdpijn kan manuele lymfedrainage een geschikte behandeling zijn. Andere klachten waarbij manuele lymfedrainage kan worden toegepast: huidproblemen, longaandoeningen, problemen met de bloedcirculatie, klachten gerelateerd aan het zenuwstelsel, orgaanklachten en kwalen aan keel, neus en oor.

Door wie wordt de manuele lymfedrainage gegeven

Voor een manuele lymfedrainage kun je terecht bij ons gespecialiseerde fysiotherapeut. Het is belangrijk om een deskundige therapeut te bezoeken, omdat een verkeerde behandeling een averechts effect kan hebben

Kosten manuele lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage valt onder Fysiotherapie en zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar vallen de behandelingen onder de reguliere fysiotherapie. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij. Het kan zijn dat u een kleine bijdrage voor de tape moet betalen zie tarievenlijst voor de kosten hiervan.